آداب معاشرت

اصول آداب معاشرت گیاهخواری (اتیکت گیاهخواری)

آداب معاشرت گیاهخواری

وگان شدن عمل بسیار سودمندی محسوب میشه، اما می‌تونه چالش برانگیز هم باشه. گرچه باور اکثریت اینه که خوردن برای آدم چالش برانگیزه، اما حقیقت اینه که چالش برانگیزترین قسمت ماجرا، در واقع هنجارهای اجتماعی هستش. پس آداب معاشرت گیاهخواری در اینجا مطرح میشه که به چه شکلی پیش بریم.

در این مقاله به چالش‌های اجتماعی زندگی یک شخص وگان، وجترین یا خام گیاهخوار در جامعه‌ای با محوریت استفاده از محصولات حیوانی می‌پردازیم. هدف ما کمک به شماست تا از موقعیت‌های ناخوشایند جلوگیری کنید و به عنوان کسی که در جامعه جزو اقلیت‌ها محسوب میشه، تسلط بهتری در این موقعیت‌های اجتماعی پیدا کنه.

تنها کافیست موارد زیر و در مورد در مورد آداب معاشرت گیاهخواری بخونید:

شماره ۱: همیشه آگاه باشید که وگان بودن، انتخاب شخصی شماست

وگان، خام‌گیاهخوار یا وجترین بودن، انتخاب شخصی شماست. هیچکسی موظف نیست که انتخاب شخصی شما را دنبال کند! نه خانواده نه دوستان!

خب در مورد این حرف این موضوع مطرح میشه، که کشتن حیوانات یک انتخاب شخصی نیست، چون اگر انتخاب شخصی بود، نباید تاوان اون انتخاب شخصی رو موجود بی گناه دیگه‌ای میداد.

ما به عنوان یک گیاهخوار اینو می‌دونیم که آسیب رسوندن به حیوانات و کشته شدنشون، جزو موراد شخصی نمی‌تونه محسوب بشه. شاید بشه مثال شخصی رو زد که تو قایق جای خودش و سوراخ می‌کنه و وقتی دیگران بهش میگن: چرا داری قایق و سوراخ می‌کنی؟ جواب بده: جای خودمه و انتخاب خودمه! درحالیکه انتخاب اون شخص روز زندگیشون تاثیر می‌ذاره.

ولی اینو به یاد داشته باشیم، زمانیکه بخوایم با زور اجبار حرفمون رو پیش ببریم، کسی قبول نمی‌کنه و اگر کسی از بیرون به صحبت ما نگاه کنه، باعث فاصله گرفتنش از ما میشه.

شماره ۲: به تصمیم دیگران احترام بگذارید

به تصمیم دیگران احترام بگذارید!

تصمیم شما برای وگان شدن یا کلا گیاهخوار شدن، یک انتخاب عالی برای سلامت خودتون و ساختن یک دنیای بهتر برای انسان‌ها و حیوانات هستش. اگرچه این به این معنی نیست که بتونید دیگران وقضاوت کنید که چرا سبک زندگیشون رو تغییر نمیدن!

اینکه به غیر گیاهخوارها بگید «قاتل»، «لاشه خوار»، «مرده خور» یا با هر عبارت دیگه‌ای متهمش کنید که داره به حیوانات و محیط زیست آسیب می‌رسونه، کار و رفتار درستی نیست و بجای اینکه تاثیر مثبتی بذارید تا گیاهخوار بشه، برعکس تاثیر منفی می‌ذارید.

دیگران در حال دیدن و شنیدن حرف‌های ما هستند، پس اگر با بی ادبی، خشونت، کنایه و احترام نذاشتن صحبت کنیم، نه تنها اثر بدی از خود بجا می‌ذاریم، بلکه ذهنیت بدی رو در عموم مردم، نسبت به گیاهخواری بوجود میاریم.

به همون مقدار که امیدوارید بهتون برای تصمیمی که برای گیاهخوار شدن گرفتید، احترم بذارن و رفتار یا عکس العمل نامناسبی نشون ندن، افراد غیرگیاهخوار هم دقیقا همین انتظار و دارن که از شما احترام ببینن و باهاشون خوب صحبت کنید.

به همون مقدار که دوست دارید بهتون احترام گذاشته بشه و باهاتون خوب صحبت کنن، به همون مقدار و حتا کمی بیشتر احترام بذارید و خوب صحبت کنید. ما در اقلیت هستیم و رفتارهای زننده، به چشم میاد.

شماره ۳: وانمود نکنید که قهرمان هستید!

انتخاب این سبک زندگی که هیچ گوشتی نخورید، شما رو بهتر از دیگران نمی‌کنه. فراموش نکنید که همه‌ی آدما حتا این امکان و ندارن، تا بتونن یک وعده در روز، غذا بخورن.

تعداد زیادی از مردم دنیا، فقط ۲ یا ۳ ماه در سال به گیاهان دسترسی دارند. وگان، خام‌گیاهخوار یا وجترین شدن برای این افراد، یک انتخاب نیست چون شرایط زندگیشون متفاوته. درست مثل کسایی که در مناطق سرد یا قطبی زندگی می‌کنند.

از هر ۹ نفر، ۱ نفر در سراسر دنیا، چیزی برای خوردن ندارد… و تنها، دستیابی به کمی شیر و تخم مرغ، کمی گرسنگی رو ازشون دور می‌کنه.(درکشورهای فقیر یا جهان سوم)

به یاد داشته باشید که خیلی خوش شانس هستید، که می‌تونید یک سبک زندگی سبز با غذاهای گیاهی و رنگی و بدون کشتار و زجر انتخاب کنید.

و حقِ داشتن این انتخاب، از ما یک ابرقهرمان نمی‌سازه و ما رو از دیگران بهتر نمی‌کنه.

شماره ۴: بپذیرید که متفاوت خواهید بود

گاهی اوقات وقتیکه تغییر می‌کنید، سخته که تشخیص بدین دنیا تغییر نمی‌کنه!

به عنوان یک گیاهخوار، در اقلیت هستیم. چون اکثر مردم هنوز گوشت و محصولات حیوانی مصرف می‌کنند. اکثر مردم با یک زندگی، برپایه‌ی گوشت و محصولات حیوانی بزرگ شدند و خوردن و مصرف کردن این محصولات براشون یک امر طبیعی شده.

علاوه بر این، همه نمی‌دونند که شما وگان یا وجترین هستید… حتا بعضی‌ها اصلا نمی‌دونن که این دو واژه یعنی چی؟!

گیاهخوار شدن مثل این میمونه، که به عنوان یک شخص خارجی، وارد کشور جدیدی بشید و مردم اون کشور، به شما به طرز عجیبی نگاه کنند… همیشه با کسانی که سبک زندگی شما رو نمی‌پذیرن یا درک نمی‌کنن، دوستانه رفتار کنید. اما انتظار زیادی ازشون نداشته باشید.

رفتار و شخصیت خوبه که باعث میشه دیگران به حرفامون گوش بدن، نه تندخویی و پرخاشگری.

شماره ۵: در مورد گیاهخواری شروع کننده‌ی صحبت نباشید!

شماره ۵ کمی مثل مورد اول می‌مونه که انتخاب شخصی شماست. آدما علاقه‌ای ندارن در مورد انتخاب‌های شخصی ما چیزی بشنون یا بدونن! در واقع اهمیتی نمیدن… ارائه‌ی توضیحات ناخواسته به دیگران، می‌تونه بی ادبانه یا پر حرفی در نظر گرفته بشه و این یعنی گذاشتن تاثیر منفی… و ما دنبال تاثیر مثبت می‌گردیم.

بهترین کار اینه که صبر کنیم، یا کاری انجام بدیم که طرف مقابل ما کنجکاو بشه و خودش سر صحبت  و باز کنه. باید بذاریم کمی گاردشون و پایین بیارن تا یه صحبت دوستانه رو شروع کنیم.

اون موقع بهترین زمانه برای صحبت کردن در مورد گیاهخواری. البته صحبتی که خونسردی و آرامش باشه و دوستانه پیش بریم.

خوبه که با یک جمله‌ی کوتاه شروع کنید… برای مثال: «به دلایل محیط زیستی گیاهخوار شدم» یا «نمی‌خوام بخاطر غذایی که می‌خورم، یه موجود دیگه کشته بشه». باید ببینید طرف مقابل چه موضوعی براش مهمه و از همون جهت وارد بشید. ببینید حقوق حیوانات براش مهمه، سلامتی یا محیط زیست و در همون زمینه صحبت کنید.

اگر دیدید شخص علاقه‌ی بیشتری به گیاهخواری و تصمیمات و انتخاب‌های شما نشون داد، بعد می‌تونید با جزئیات بیشتری صحبت کنید و ازشون از دنیای گیاهخواری بگید تا برداشت نامفهوم یا تاریکی که از گیاهخواری دارن، کم کم براشون از بین بره.

نکته: یادمون باشه همه‌ی آدما مثل هم نیستن و همه نمی‌تونن در عرض یک روز گیاهخوار بشن. بعضی‌ها به کمی زمان نیاز دارن تا بتونن اطلاعات جدید را هضم کنند و گیاهخواری و انتخاب کنند.

شماره ۶: شوخی درباره گیاهخواری و جدی نگیرید

مثلن جمله‌ی معروف:

“How do you know someone is vegan? Don´t worry, they will tell you!”

از کجا می‌دونید که کسی وگانه یا نه؟ نگران نباشید، اونا خودشون میگن!

تو هر کشور و زبانی، برای همه چی جوک میسازن و گیاهخواری هم از این امر مستثنی نیست. بعضی‌هاش خنده داره، بعضی‌هاش احمقانه و بعضی‌هاش هم تهاجمی… و این بخاطر نداشتن اطلاعات کافی هستش.

یه موردی که برای خودم افتاده رو مثال می‌زنم:

چند سال پیش یکی از بچه‌های فامیل وقتیکه فهمید گیاهخوارم، بهم گفت «چطوری علفخوار؟»…

منم در کمال آرامش خندیدم و گفتم باشه اشکالی نداره 🙂 چند بار دیگه که برای شوخی بهم گفتم علفخوار، بهش گفتم: من اصلا با علفخوار گفتنت ناراحت نمیشم و اصلا چیز بدی نیست. مثلا منم می‌تونم بهت بگم: «لاشه خوار»، «جنازه خوار»، «مرده خوار»…. ولی نمگم. چرا؟ چون اصلا کلمه‌های قشنگی نیستن و بار منفیش خیلی بیشتره. دیگه خودت مقایسه کن.

دیگه از اون موقع یکبار هم نگفت علفخوار 🙂

شماره ۷: وقتی کسی دعوتتون می‌کنه، آماده باشید

دورهم غذا خوردن، یک از جنبه‌های بسیار مهم جامعه است. البته این موردی که اینجا در موردش صحبت می‌کنیم، زیاد مربوط به غذا خوردن با خانواده یا دوستان نیستش! بلکه برای موقعیت‌های رسمی‌تری هستش که برای صرف شام باید در کنار هم باشید. برای مثال، شما را به شام یا یک رستوران دعوت می‌کنند. اینکه چطور جواب بدین و چه عکس العملی داشته باشید، مهمه:

دعوت به شام

زمانیکه به شام دعوت میشید، باید ببینید می‌تونید با میزبان یا غذا ارتباط برقرار کنید یا نه. این نکته‌ی مهمی هستش. و اگر میزبان شما اطلاعی در مورد گیاهخوار بودنتون نداره، پس باید اطلاع بدین!

اگر همون لحظه‌ی اول چیزی نگید، به احتمال زیاد باعث خجالت زدگی و موذب شدن میزبان یا دوستتون میشید که چرا غذایی برای شما تدارک ندیدن. اکثر غذاهای ایرانی و غیر ایرانی هم چیزی جز گوشت و مرغ و ماهی نیست، پس بهتره سریعا اقدام کنید!

شما در چنین شرایطی، می‌تونید به نشانه‌ی احترام، زودتر به میزبان خود اطلاع بدین که گیاهخوار هستید و محصولات حیوانی مصرف نمی‌کنید. از طرفی، اگر حرفی در این مورد نزنید و زمان شام، چیزی نخورید، ممکن است میزبان این کار را نامودبانه برداشت کنه. اما زمانیکه زودتر خبر بدین، دیگه نیازی نیست فکرتون مشغول چیزی باشه. چرا که از قبل در مورد شرایط و سبک زندگی خود توضیح دادین.

دعوت به رستوران

اگر شما را به رستوران دعوت کردن، بهتره پیشنهاد یک رستوران گیاهی رو بدین و اگر در شهر یا موقعیتی هستید که به رستوران گیاهی دسترسی ندارید، در مورد رستوران مورد نظر کمی تحقیق کنید که چه غذاهایی دارند. حداقل این است که سالاد و برنج ساده سفارش می‌دهید.

خلاصه

این معیارهای استاندارد و کلاسیک را برای آداب معاشرت گیاهخواری و دیگر زمینه‌ها دنبال کنید:

  • احترام بگذارید
  • مودب و سپاسگزار باشید
  • مخاطبتون رو بشناسید
  • موقع غذا خوردن در مورد مشکلات و مسائل شخصی، سیاست، مذهب و تغذیه صحبت نکنید.
  • موقع غذا خوردن در مورد گیاهخواری صحبت نکنید و اگر از شما سوالی پرسیدن، مختصر و مفید جواب دهید
  • دیگران را بخاطر اطلاعاتی که شما دارید و آن‌ها ندارند، سرزنش نکنید
  • به میزبان خود اطلاع دهید که وگان هستید و چه محصولاتی را مصرف نمی‌کنید؛ و با اجازه‌ی میزبان، غذای خودتان را بیاورید تا به زحمت بیشتری نیوفتن(مخصوصا برای دفعات اول)
  • همیشه موقعیت‌های اجتماعی جدیدی پیش می‌آید که باید مسیر خودتان را پیدا کنید، اما دانستن یک سری قواعد اولیه، می‌تواند به شما کمک کند تا گیاهخوار شدن یا گیاهخوار بودن را در دنیای غیر گیاهخوار‌ها، کار راحت‌تری کند.

برچسب ها
نمایش بیشتر

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن