محیط زیست

آیا در مورد روغن پالم چیزی می دانید؟

روغن پالم و همه چیز در مورد آن

روغن پالم تجارت بزرگیست؛ در نیمی از اقلام موجود بر روی قفسه‌های فروشگاه‌ها از مارگارین گرفته تا رژ لب وجود دارد. ولی عده‌ای از خرید اقلامی که روغن پالم دارند اجتناب می‌کنند. اما روغن پالم چه ایرادهایی دارد و آیا باید از آن دوری کنیم؟

روغن پالم کاربرد خیلی زیادی دارد، در صنایع غذایی برای سرخ کردن مواد غذایی و در ترکیبات بیسکویت‌ها، میان وعده‌ها و غذاهای پخته شده مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین در تولید سوخت‌های غیر سمی، غذای حیوانات، صابون‌ها، شامپوها، ژل‌های اصلاح، محصولات پاک کننده و لوازم آرایشی استفاده می‌شود. این محصولی بسیار کارآمد است، برای مثال: بین شش تا ده برابر روغن بیشتری در هکتار از دانه های سویا تولید می کند.

جنگل زدایی

اغلب درختان پالم در مناطقی رشد می‌کنند که زمانی جنگل گرمسیری بودند. آتش سوزی‌هایی که در جنگل‌ها و پوده زارهای غنی از کربن ایجاد می‌شوند (پوده: مرحله نخست تشکیل زغال‌سنگ)، تا سریعا زمین را از پوشش گیاهی پاک کنند و همین منجر به انتشار مقدار قابل توجهی از گازهای گلخانه‌ای می‌شوند که اثراتی در مقیاس منطقه‌ای و حتی جهانی دارند.

تنوع زیستی

اکثر درختان مزارع پالم جهان، در تعدادی از جزیره‌های مالزی و اندونزی کاشته می‌شوند. جزایری حاوی برخی از بزرگترین تنوع‌های زیستی بر روی زمین. گسترش این مزارع در جنگل‌های گرمسیری منجر به از دست رفتن این تنوع زیستی شده و در پی آن، تعداد قابل توجهی از فیل ها، کرگدن‌ها، ببرها و اورانگوتان‌ها خانه های خود را از دست داده‌اند. تأثیر منفی مزارع پالم به ویژه بر روی اورانگوتان‌ها مستند سازی شده است و اکنون هر دو گونه “برنین” و “سوماتران” در معرض خطر انقراض هستند.

RSPO

سازمان مسئول صدور گواهینامه پایداری روغن پالم؛ میز گرد روغن پالم پایدار (RSPO) می باشد، که از تهیه کنندگان، پردازشگران، تاجران، تولید کنندگان، فروشندگان، سرمایه گذاران و سازمان های مردم نهاد تشکیل شده است. حدود یک پنجم روغن پالم جهان توسط RSPO  تایید شده است.

در اواخر سال 2018،RSPO  استانداردهای جدیدی را اتخاذ کرد و شرکت‌های عضو را از جنگل زدایی برای گسترش مزارع پالم منع کرد. پیشتر استانداردهای RSPO جنگل زدایی و پاکسازی پوده زارها را منع نمی‌کردند و حتی از زمین‌های غنی از کربن نیز حفاظت نمی‌کردند.

این استانداردهای جدید به کمک واکنش‌های فزاینده‌ی مصرف کنندگان که شرکت‌ها را به تعهدات عدم جنگل زدایی ترغیب می‌کردند، آمدند. اما این پیشرفت جدید با خوش بینی محتاطانه‌ای مورد استقبال قرار گرفته است، زیرا نگرانی‌هایی درباره‌ی نظارت و اجرای استانداردهای صدور گواهینامه RSPO مطرح شده.

بسیاری از شرکت‌ها قادر نیستند با اطمینان بگویند، تا روغن پالمی که آن‌ها استفاده می‌کنند باعث تخریب جنگل‌های بارانی نمی‌شود و یا گونه‌های در خطر انقراض را تهدید نمی‌کند. برنامه‌ی محیط زیستی ملل متحد (UNEP) از همکاری بین جامعه‌ی حفاظت بین المللی و توسعه دهندگان روغن پالم در جهت ایجاد استراتژی‌های پایدار حمایت می‌کند. در صورتیکه این استراتژی‌ها به نجات اکوسیستم های شکننده و گونه‌هایی که در آنها زندگی می‌کنند می انجامد.

گزارش سال 2016 UNEP، پارادوکس روغن پالم: راه حل‌های پایدار برای نجات میمون‌های بزرگ، شامل مراحل لازم برای اطمینان از این است، که تخریب تنوع زیستی که در جنوب شرقی آسیا رخ داده، به دلیل گسترش کنونی مزارع پالم در آفریقا تکرار نشود.

تولید پایدار روغن پالم باید شامل پیمان‌های محکمی باشد که نشان دهد رشد و توسعه مزارع، هیچ هزینه‌ای برای ساکنان جنگل‌ها؛ چه از طریق جنگل زدایی مستقیم و چه غیر مستقیم نخواهد داشت.

به نظارت دولت و فشار مردم نیاز است تا اطمینان حاصل شود که تولید روغن پالم و گسترش مزارع پالم به‌صورتی انجام می‌شود، که از اکوسیستم‌های غنی از تنوع زیستی حفاظت و از جنگل زدایی بیشتر جلوگیری می‌شود. از آنجایی که امروزه روغن پالم در محصولات بسیار بیشتری در مقایسه با گذشته استفاده می شود، این میزان تقاضا برای روغن پالم یک مشکل بزرگ است.

با تحریم استفاده‌ی روغن پالم توسط مصرف کنندگان؛ تولید کنندگان و فروشندگان نیز مجبور به پذیرش قوانین تولید پایدار روغن پالم می‌شوند. قدرت شما در این است که با کیف پولتان رای دهید.


مترجم: متین فرحناک
ادمین پست: لیلا محمدی
منبع: Viva

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا
بستن